duminică, 7 iunie 2009

Biblia - Cuvantul lui Dumnezeu sau al oamenilor

Orice carte este opera unui sau al mai multor oameni. In mod firesc, si Biblia ar trebui sa se cadreze aceleiasi reguli.
Totusi, cei care o cred mai mult decat ca pe un poem, un basm, o scriere veche plina de greseli inerente momentului scrierii sale, sustin cu tarie ca Biblia, desi scrisa fizic de catre oameni, este inspirata de Duhul sfant. Altfel zis, este "Cuvantul lui Dumnezeu".
Ce semnifica acest "inspirata"? Greu de zis, pentru ca el lasa loc prea multor interpretari de care s-a uzitat excesiv, zic eu.
Este sufucienta autoreferentierea (o carte care spune despre sine ceva) ca sa o credem?Autobiografiile sunt in mod expres suspuse unei critici mai intense si se cere verificarea lor prin intermediul mai multor surse. In cazul Bibliei nu exista o alta carte nederivata din Biblie si scrisa nepartinitor (de catre ne-crestini si ne-mozaisti) care sa sustina, din exterior, ca Biblia ar fi un fel de dicteu automat divin.
Pentru atei si necrestini, Biblia nu are nimic aparte care sa o transforme intr-o carte exceptionala. Este un simplu amestec de real si fabulos (istorii, credinte, obiceiuri, precepte morale), anacronica, depasita, imorala chiar, similara altor scrieri ale vremii, in unele puncte inferioara acestora.

Pe ce alte argumente se bazeaza credinciosii cand sustin ca Biblia este Opera Divina?
De obicei, pe asa-zisele "profetii implinite". In ce masura insa aceste profetii chiar au fost reale si chiar s-au petrecut?

5 comentarii:

Anonim spunea...

Vezi ca gresesti. Biblia are ceva special pentru unii atei. E o carte exceptional de proasta.

Anonim spunea...

Nu vad cu ce scop s-a facut postarea respectiva.Pentru atei nu aduce niciun element de noutate.Pentru credinciosi,argumentele sunt arhicunoscute si nu mai au niciun efect.

ateul spunea...

Anonim,

scopul e simplu de vazut: dialogul, comunicarea, cautarea si, poate, gasirea adevarului. Daca ai dreptate in ceea ce spui inseamna ca pana in prezent intre cele doua tabere au avut loc doar monologuri.
Fireste ca stiu bla-bla-ul de raspus prost al credinciosilor. Daca ei ar aduce aceleasi argumente "arhicunoscute" (si proaste) nu ar avea nici un efect.
Pe de alta parte, daca exista un credincios care chiar are argumente sa creada Biblia? Atunci as vrea sa le stiu si eu.
Tot pe de alta parte s-ar putea sa ai dreptate si postul meu sa sune la fel de prost precum: "Ce argumente exista sa cred ca pamantul e plat"? Vezi, daca ma gandesc bine, chiar ai dreptate.

Monoteist spunea...

Sfânta Evanghelie după Luca
Capitolul 21

"20. Iar când veţi vedea Ierusalimul înconjurat de oşti, atunci să ştiţi că s-a apropiat pustiirea lui.
21. Atunci cei din Iudeea să fugă la munţi şi cei din mijlocul lui să iasă din el şi cei de prin ţarină să nu intre în el.
22. Căci acestea sunt zilele răzbunării, ca să se împlinească toate cele scrise.
23. Dar vai celor care vor avea în pântece şi celor care vor alăpta în acele zile. Căci va fi în ţară mare strâmtorare şi mânie împotriva acestui popor.
24. Şi vor cădea de ascuţişul săbiei şi vor fi duşi robi la toate neamurile, şi Ierusalimul va fi călcat în picioare de neamuri, până ce se vor împlini vremurile neamurilor. "

Lucrul acesta s-a implinit si se mai implineste inca.
Josif Flavius consemneaza in lucrarea lui " Istoria razboaielor iudeilor impotriva romanilor" cum s-a implinit profetia. Urmarile ei se vad cu ochiul liber si azi.

Anonim spunea...

Dilema Evolutionism – Creationism

Dilema Evolutionism – Creationism se poate rezolva simplu, si anume:

Caramida de baza a evolutionismului este MUTATIA GENETICA.
(A fost o supa primordiala, alcatuita din materie anorganica, si care a fost supusa radiatiilor cosmice, bla, bla, bla, iar de acolo a iesit o amoeba si apoi un om).

Dar MUTATIA GENETICA este DISTRUCTIVA IN PROPORTIE DE 99,99 %.
Abia 0.01% s-ar putea sa adauge ceva folositor.

Asadar s-a mers 99,99 pasi inapoi si 0.01 pasi inainte, 99,99 inapoi si 0.01 inainte.
Apoi evolutionistii pretind ca asa s-a ajuns de la anorganic la organic. S-a ajuns de la piatra la celula, de la praf cosmic mort si fara viata la complexitatea EXTRAORDINARA a omului.

S-au lipit particule de praf intre ele, asa, de capul lor, fara niciun Creator, si au alcatuit ochiul uman, sau creierul, sau plamanii, sau sistemul nervos, etc.

Cine s-ar da pe mana unui chirurg care de 99 de ori taie prost si aiurea, te cioparteste din cap pana in picioare, si abia 1 data taie bine?
Sau pe mana unui sofer care te baga in 99 de stalpi sau pomi si abia 1 data conduce pe drumul bun?

Pentru a sustine asa ceva ai nevoie de multa, multa … credinta… dar credinta in aceste aberatii stupide…

Este ca si cum ai lua un ceas, l-ai zdrobi cu ciocanul, si apoi ai pretinde ca este bun, functioneaza bine si nu a fost nevoie de niciun ceasornicar / creator care sa-l fi construit… ci a aparut la intamplare. Sau a evoluat din maimuta. Dar maimuta de unde vine??

Poti sa pui intr-o galeata 1 kg de urina, amestecata cu 2 linguri de praf de pe sosea si pietricele cat cuprinde, apoi sa le lasi la soare si la radiatii cosmice 4,18 miliarde de ani… fii absolut sigur ca de acolo nu se va naste nici macar un soricel, daramite un om.
(In loc de urina poti pune apa chioara, ca sa nu zica cineva ca ai pus materie organica…)

Faptul ca avem ADN-uri asemanatoare cu animalele arata ca avem ACELASI CREATOR, am fost creati de acelasi Dumnezeu, nicidecum ca am evoluat din porci sau din serpi.

Problema evolutionistilor este ca daca accepta existenta unui CREATOR, atunci trebuie sa accepte ca INTR-O ZI VOR DA SOCOTEALA IN FATZA CREATORULUI de felul cum isi traiesc viata…

Si atunci, prefera sa sustina ca se trag din porci sau maimute… iar unii oameni chiar traiesc la fel ca pretinsii lor stramosi… Imi cer iertare necuvantatoarelor pentru pretentia jignitoare a unor oameni cum ca ar fi nepotii lor…

Biblia spune ca am fost creati de Dumnezeu, al carui nume este IEHOVA.
Biblia ne da demnitatea de FII DE DUMNEZEU !!

Daca unii oameni prefera “demnitatea” de fii de porci, maimute sau caini, este alegerea lor.

Eu sunt fiu de Dumnezeu si ma trag din Dumnezeu.
Sunt iertat de toate pacatele mele, datorita mortii Fiului lui Dumnezeu – ISUS CRISTOS – in locul meu.

Apoi, la fel cum Cristos a inviat, biruind moartea, la el si eu abia astept sa-L intalnesc pe Creatorul meu.

Zicea un rus destept: “Dreptate au si cei care cred ca se trag din Dumnezeu, si cei care cred ca se trag din maimuta. Cei care cred ca se trag din Dumnezeu, se trag intr-adevar din Dumnezeu, iar cei care cred ca se trag din maimuta, aia chiar ca se trag… din maimuta…”